مقدمه:
امام علی بن موسیالرضا (علیه السلام) هشتمین امام شیعیان از سلاله پاک رسول خدا و هشتمین جانشین پیامبر مکرم اسلام میباشند.
ایشان در سن 35 سالگی عهدهدار مسئولیت امامت و رهبری شیعیان گردیدند و حیات ایشان مقارن بود با خلافت خلفای عباسی که سختیها و رنج بسیاری را بر امام رواداشتند و سر انجام مأمون عباسی ایشان را در سن 55 سالگی به شهادت رساند. در این نوشته به طور خلاصه، بعضی از ابعاد زندگانی آن حضرت را بررسی مینماییم.
نام، لقب و کنیه امام:
نام مبارک ایشان علی و کنیه آن حضرت ابوالحسن و مشهورترین لقب ایشان "رضا" به معنای "خشنودی" میباشد. امام محمد تقی (علیه السلام) امام نهم و فرزند ایشان سبب نامیده شدن آن حضرت به این لقب را اینگونه نقل میفرمایند: "خداوند او را رضا لقب نهاد زیرا خداوند در آسمان و رسول خدا و ائمه اطهار در زمین از او خشنود بودهاند و ایشان را برای امامت پسندیدهاند و همینطور (به خاطر خلق و خوی نیکوی امام) هم دوستان و نزدیکان و هم دشمنان از ایشان راضی و خشنود بودند."
۱- قال الامام علىّ بن موسى الرّضا (علیه السلام) :
مَنْ زارَ قَبْرَ الْحُسَیْنِ علیه السلام بِشَطِّ الْفُراتِ، کانَ کَمَنْ زارَ اللهَ فَوْقَ عَرْشِهِ.([۱])
حضرت امام رضا (علیه السلام) فرمود: هر مؤمنى که قبر امام حسین علیه السلام را کنار شطّ فرات (در کربلا) زیارت کند همانند کسى است که خداوند متعال را بر فراز عرش زیارت کرده باشد.
2- کَتَبَ (علیه السلام): أبْلِغْ شیعَتى: إنَّ زِیارَتى تَعْدِلُ عِنْدَاللهِ عَزَّ وَ جَلَّ ألْفَ حَجَّه، فَقُلْتُ لاِبى جَعْفَر (علیه السلام): ألْفُ حَجَّه؟!
قالَ: إى وَاللهُ، وَ ألْفُ ألْفِ حَجَّه، لِمَنْ زارَهُ عارِفاً بِحَقِّهِ.([۲])
حضرت به یکى از دوستانش نوشت: به دیگر دوستان و علاقمندان ما بگو: ثواب زیارت قبر من معادل است با یک هزار حجّ.
راوى گوید: به امام جواد (علیه السلام) عرض کردم: هزار حجّ براى ثواب زیارت پدرت مى باشد؟!
فرمود: بلى، هر که پدرم را با معرفت در حقّش زیارت نماید، هزار هزار (یعنى یک میلیون) حجّ ثواب زیارتش مى باشد.
3- قالَ (علیه السلام): أوَّلُ ما یُحاسَبُ الْعَبْدُ عَلَیْهِ، الصَّلاهُ فَإنْ صَحَّتْ لَهُ الصَّلاهُ صَحَّ ماسِواها، وَ إنْ رُدَّتْ رُدَّ ماسِواها.([۳])
فرمود: اوّلین عملى که از انسان مورد محاسبه و بررسى قرار مى گیرد نماز است، چنانچه صحیح و مقبول واقع شود، بقیه اعمال و عبادات نیز قبول مى گردد وگرنه مردود خواهد شد.
4- قالَ (علیه السلام): لِلصَّلاهِ أرْبَعَهُ آلاف باب.([۴])
فرمود: نماز داراى چهار هزار در (جزء و شرط) مى باشد.
5- قالَ (علیه السلام): الصَّلاهُ قُرْبانُ کُلِّ تَقىّ.([۵])
فرمود: نماز، هر شخص باتقوا و پرهیزکارى را (به خداوند متعال) نزدیک کننده است
یکي از نامهاي قرآن کريم، حديث (جديد و تازه) است حضرت رضا عليه السلام در روايتي علت تازگي و جديد بودن قرآن را چنين بيان ميفرمايد: شخصي از امام صادق عليهالسلام پرسيد: علت چيست که قرآن در مواقع نشر و درس چيزي جز تازگي و شادابي نميافزايد؟
فرمود: زيرا خداوند قرآن را براي زماني خاص نازل نکرده و همين طور براي مردم زمان معيني نفرستاده است. قرآن در هر زماني جديد و تازه و براي هر قومي تا قيامت نوآوري و تازگي و شادابي دارد (1) .
مورخان ابن سکيت را يکي از راويان امام رضا عليهالسلام ثبت کرده اند. او که نامش يعقوب بن اسحاق معروف به ابن سکيت است از نوادر روزگار در رشته منطق و ادبيات عرب و از اساتيد و برجستگان و صاحب نظران منطق و قواعد صرف و نحو عربي ميباشد. و نظريهها و تحقيقات او هنوز هم زنده و در کرسيهاي تدريس مطرح است. وي علاوه بر اين مقام علمي والا، در ميدان اخلاص به امامت و ولايت علي بن ابيطالب عليهالسلام و امامان از نسل او بدانجا رسيد که در دفاع از اين اخلاص و ارادت جام شهادت سرکشيد.
اين عالم و استاد ادبيات که با قرآن انس فراگير داشته فصاحت و بلاغت و نظم آن، هميشه او را شگفت زده کرده بود. روزي به امام هادي عليهالسلام عرض کرد:
ما بال القرآن لايزداد علي النشر و الدرس الا غضاضه؟ فقال: ان الله لم يجعله لزمان دون زمان و لا لناس دون کل ناس فهو في کل زمان جديد و عند کل قوم غض الي يوم القيامه(2).
چرا هميشه بر قرآن در هنگام درس و تفسير و انتشار آن، چيزي جز تازگي و نوي، افزوده نميشود؟
امام هادي عليهالسلام در پاسخ به اين سؤال - عينا همان جواب امام رضا عليهالسلام را به ابن سکيت داده و - فرمود: براي اين که خداوند قرآن را براي زماني معين و مردم دوره خاصي قرار نداده است، بلکه قرآن در هر زماني نو و براي هر ملتي تا روز قيامت تازه و شاداب است.
برگرفته از مقاله عظمت قرآن از دیدگاه امام رضا(ع)
دردمندان رحمت از عرش خدا
نور باران کرده درگاه رضا (ع)
روز و شب با نام حق سر زندهايم
شد وجودش پرتو ايمان ما
هر کجا خوانيم او را هر جهت
از وجودش ميدمد در جان ما
ليک بهر التجا در اضطرار
از رضا (ع) جوئيم درمان بر شفا
او که از انوار پاک رحمت است
مينمايد درد بيماران دوا
دامنش گيريم و سر بر خاک او
بگذريم آن گه نمائيم التجا
راهي کوي رضا (ع) گرديم و بس
کز نظر بر خاک آرد کيميا
راز دل گوئيم با او در زمان
او که باشد هر دلي را آشنا
حاجتت از عق جان گو چون حکيم
با يقين دان زود ميگردد روا
منبع: كتاب گل هاي محمدي
زيارت حضرت امام رضا عليهالسلام در تمام اوقات خصوص ايام
متبرکه از جمعه و اعياد مذهبي و مواليد و وفيات و شهادت ائمه اطهار فضيلت دارد - در اوقات شريفه که به آن حضرت اختصاص دارد فضيلتش بيشتر است:
مانند: 11 ذيقعده (به قولي 11 ذيحجه - 11 ربيعالاول - 2 رجب) مولود مسعود آن حضرت - 23 ذيقعده (بعضي روز وفات آن حضرت دانستهاند) - 25 ذيقعده دحوالارض - روزهاي چهارشنبه - در تمام ماه رجب افضل است - 6 ماه رمضان ولايتعهدي - شهادت به اختلاف 21 ماه صيام - 28 - 17 - 14 - آخر ماه صفر نقل شده است.
بندگي بر در مردان خدا دين من است
خاک راه همه عالم شدن آئين من است
طوطيائيست عجب خاک ره اهل نظر
که به دو روشني چشم جهانبين من است
گر به سگباني اين در بپذيرند مرا
بنده گاه ره حق غايت تمکين من است
_ مروج الاحکام
بندگي بر در دربار رضا دين من است
رفتن خاک ره زائرش آئين من است
شکر لله که مقيمم سر کوي شه طوس
مهر وي نقش به اين سينهي بيکين من است
خاکروبي در بارگه آن شه دين
باعث مغفرت کردهي ننگين من است
برندارم ز گدائي درش هرگز دست
چون گدائيش دواي دل غمگين من است
منبع:كتاب معارف رضويه